Loader

Zašto je Mercedes jedan od najboljih automobila današnjice?

Što se tiče automobila mišljenja su različita. Svatko ima marku ili model koji preferira malo više pred ostalima. Razlozi su različiti: izgled, performanse, udobnost, veličina, brzina pa čak i nostalgija ili neki drugi osobni značaj. Ali, kada uzmemo u obzir sve tehničke pogodnosti i prednosti, Mercedes automobili jedni su od najboljih automobila današnjice.

Trokraka zvijezda u krugu prepoznatljiva je diljem svijeta. Mercedesov logotip međunarodni je izraz luksuza i inovacija, a sve je započelo prije više od sto godina…

Simbol prepoznatljiv diljem svijeta

Verzija simbola trokrake zvijezde, ispod koje stoji riječ “Mercedes”, a iznad četiri male zvijezde, u registar žigova upisana je 1911., a zaštićena je 1916. godine.

Paul i Adolf Daimler, sinovi automobilskog pionira Gottlieba Daimlera prilagodili su zvijezdu kojom je njihov otac na razglednici označio obiteljsku kuću. Novi zaštitni znak, zvijezda s tri kraka, također je simbolizirao viziju Gottlieba Daimlera, koji je Daimlerove motore koristio u kopnenim vozilima, brodovima i zrakoplovstvu. Tri kraka zvijezde simboliziraju zemlju, vodu i zrak.

Simbol, na kojem je riječ Benz umotana u lovorov vijenac, zaštićen je 1909. godine, a upisan u registar zaštitnih znakova 1910. Današnji znak trokrake zvijezde u lovorovom vijencu stvoren je 1925. godine, baš u vrijeme spajanja dviju tvrtki u Daimler-Benz AG. U isto vrijeme rođena je i marka automobila Mercedes-Benz.

Mercedesova zvijezda, međutim, nije odmah našla svoje prepoznatljivo mjesto kao “maskota rešetke”. Na trkaćim automobilima 1930-ih zaštitni znak primijenjen je ravno na ploču aerodinamičnog prednjeg dijela. SL sportski automobili 1950-ih zatim su postavili veliku središnju zvijezdu na rešetku kao novo lice sportskih putničkih vozila. Od tada sva vozila korištena u reklamama imaju Mercedes zvijezdu centralno postavljenu na prednjoj rešetki.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Top