Loader

Kako fotografirati auto koji želite prodati

Želite prodati svoj auto putem intenet oglasnika i prezentirati ga u najboljem mogućem svjetlu? Važno je naglasiti da dobrom fotografijom moramo pridobiti, a ne obmanuti potencijalnog kupca. Dati ćemo vam nekoliko jednostavnih savjeta kako napraviti  vlastite “profi” fotografije za što bolji rezultat na tržištu rabljenih automobila.


1.       Prvo pravilo je da auto mora biti čist i uredan. Ne mora biti savršeno ispoliran jer se na fotografijama to ne vidi, ali blato, žute gume, mušice na vjetrobranskom staklu “upadaju u oko” i mogu uništiti fotografiju.

2.       Fotografije automobila obično imaju jednu zajedničku grešku, slikane su na lokacijama sa previše ometajućih objekata. Srećom auto nije statična građevina, pa možete izabrati lokaciju koju želite. Ako niste u mogućnosti naći neku atraktivnu lokaciju, koja i bez auta izgleda odlično, onda je bolje izabrati jednoličnu pozadinu kontrasne boje, jer ćemo tako bolje istaknuti auto. Tako će npr. fotografija bijelog auta sa bijelom pozadinom učiniti auto nezanimljivim.

3.       Ako ste u mogućnosti, uzmite u obzir i vrijeme tj. sunčevu svjetlost. Najbolje bi bilo napraviti fotografije rano ujutro ili u kasno poslijepodne, kad sunce zalazi i baca vodoravno svjetlo na auto ističući njegove značajke i detalje. Izbjegavajte snimanje kada je sunce direktno iznad glave kako do izražaja ne bi došle isprane boje i oštre sjene.

Nakon ovih savjeta za pripremu, slijedi fotografiranje, gdje je najvažnije zauzeti dobar kadar.

·         Pazite da najzanimljiviji dijelovi auta budu na 1/3 fotografije. Ako ne fotografirate određene detalje, pazite da ne “odrežete” dio auta ili da auto ne bude blizu rubova fotografije, bolje je uzeti malo širi kadar.

·         Kada fotografirate, ne gledajte samo auto nego i pozadinu koja je u kadru. Treba izbjegavati okomite linije, ali i sve drugo što može odvući pažnju s automobila. Znači izbjegavajte natpise jakih tonova, reklame, stupove, promete znakove, smeće..

·         Fotografija će bolje izgledati iz niže perspektive, stanite s fotoaparatom ispod visine visine krova, odnosno između haube i krova. Time će se bolje istaknuti linije automobila, ali i prekriti objekti u pozadini koji odvlače pozornost.

·         Da bi fotografije izgledale dinamičnije slikajte auto iz raznih kuteva. Pazite da horizont bude ravan, a kut što veći da fotografija ne „visi“ na jednu stranu.

·         Želite li prikazati i unutrašnjost automobila, fotografirajte s pogledom kroz prednja i zadnja vrata, te sa zadnjeg sjedišta na prednji dio auta sa instrument pločom. Isključite bljeskalicu inače nećete moći izbjeći refleksiju stakala.

Za kraj smo vam ostavili male trikove kojima si dodatno možete olakšati posao:

  • Smočite gume da izgledaju crno i novo.
  • Ako je auto ogreban ili ima neka oštećenja bolje je za fotografiranje izabrati stranu s manje oštećenja. Pritom ne koristite Photoshop jer kako smo već naveli nije cilj obmanuti posjetitelje oglasnika, nego pronaći stvarnog kupca.
  • Uklonite sve svoje stvari iz auta.
  • Ne stavljajte fotografije skupe dodatne opreme, zbog toga biste se mogli naći na meti lopova.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Top